ACTIVITEITEN COMMISSIE

ACTIVITEITENCOMMISSIE

De activiteitencommissie vond het een leuk idee om iets te gaan doen voor een goed doel. We hebben gekozen om bier- en frisdrankdopjes te sparen voor het diabetes fonds. Aan het eind van het schooljaar hopen we dat we heel veel dopjes hebben gespaard en gaan deze dan inleveren. De doppen worden gerecycled. Dit is goed voor het milieu en levert ook nog geld op

Wat is diabetes?

In de volksmond wordt het suikerziekte genoemd. Er zijn twee soorten diabetes, type 1 en type 2. Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan,

de alvleesklier is stuk. Type 1 komt heel veel voor bij jongere kinderen. Deze kinderen moeten insuline spuiten.

Bij type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan. Type 2 komt voor bij mensen die te zwaar zijn, oudere mensen en als het in de familie voorkomt (erfelijke aanleg). Deze mensen gebruiken vaak medicijnen.

 

Waarom het diabetes fonds?

Op school zitten twee kinderen die diabetes type 1 hebben. Ze moeten elke dag wel 4 tot 6 keer hun bloedsuiker controleren. Dit doen ze met een vingerprikje. Als ze gaan eten dan moeten ze koolhydraten tellen want dit wordt in het lichaam omgezet in suiker. Dan moeten ze insuline spuiten anders gaat hun bloedsuiker omhoog. De insuline moet ervoor zorgen dat het bloedsuiker in het lichaam stabiel blijft.

Bij veel bewegen kan het bloedsuiker te laag worden, dit heet een hypo. Dan moet je suiker eten om het bloedsuiker omhoog te krijgen. Als het bloedsuiker te laag is dan kan je bewusteloos raken. Als het bloedsuiker te hoog is dan krijg je een hyper. Even naar een feestje, buiten spelen of uit logeren is dus heel lastig voor kinderen met diabetes type 1 omdat er heel veel bij komt kijken. Daarom is er veel geld nodig voor onderzoek.

Dus vraag je familie, buren en vriendjes om zoveel mogelijk bier- en frisdrankdopjes te sparen. De dopjes kunnen de kinderen meenemen naar school.